Írdalá.hu: kaptunk még 6 hónapot Brüsszeltől a nemzeti régiók támogatására


A koronavírus okozta járvány miatt az Európai Bizottság az európai polgári kezdeményezések határidejének 6 hónapos meghosszabbítását javasolja, ez vonatkozik a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókra irányuló polgári kezdeményezésére is – közölte az uniós bizottság szerdán.

A koronavírus-világjárványra tekintettel az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, amelyben az európai polgári kezdeményezések kapcsán egyes határidők módosítását javasolja a támogató nyilatkozatok összegyűjtése és ellenőrzése, valamint a kezdeményezések vizsgálata tekintetében. Az EB hat hónapos hosszabbítást hagyott jóvá a március 11-én folyamatban levő aláírásgyűjtésekre.

További három hónapos hosszabbításra is lehetőség nyílik,

ha a tagállamok több mint felében vagy az unió összlakossága legalább 35 százalékának otthont adó tagállamokban a határidő lejártakor is az aláírásgyűjtést nehezítő intézkedések lesznek érvényben. A bizottság többször is élhet a három hónapos hosszabbítás lehetőségével, de az aláírásgyűjtések összidőtartama nem haladhatja meg a két évet.

A javasolt intézkedések átmeneti jellegűek, és a szervezők által a koronavírus-járvány során tapasztalt kihívások kezelésére irányulnak, mivel a járványhelyzet gyakorlatilag ellehetetlenítette a kezdeményezéseket népszerűsítő kampányokat és a nyomtatott támogató nyilatkozatok gyűjtését.

Vincze: Méltányos döntés

Enyhén megkésettnek, de méltányosnak és igazságosnak tartja Vincze Loránt néppárti európai parlamenti képviselő az Európai Bizottság döntését. Az európai polgári kezdeményezések parlamenti jelentéstevői és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöki tisztségét is betöltő RMDSZ-politikusnak azért ez a véleménye, mert a legtöbb uniós országban hónapok óta kijárási korlátozások vannak érvényben, és ez jelentősen megnehezítette az aláírásgyűjtések megfelelő népszerűsítését, és teljes mértékben ellehetetlenítette a papír alapú aláírásgyűjtést.

Vincze Loránt emlékeztetett, március 17-én jelentéstevői minőségében kérte Vera Jourová alelnököt és Ilze Juhansone főtitkárt, hogy a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt megszorító intézkedések miatt az Európai Bizottság (EB) hosszabbítsa meg a futó polgári kezdeményezések határidejét. Ezt később több polgári kezdeményezés polgári bizottsága és más EP-képviselők is kérvényezték.

“Jelentéstevőként azon leszek, hogy minél hamarabb és zökkenőmentesen fogadjuk el a bizottsági javaslatot, hiszen az a részvételi demokrácia és az európai polgárok érdekeit szolgálja” – jelentette ki az RMDSZ EP-képviselője.

SZNT: További fél év az aláírásgyűjtésre

A nemzeti régiók európai polgári kezdeményezését elindító Székely Nemzeti Tanács (SZNT) úgy értékeli: további fél évet kapott az aláírásgyűjtésre, és arra, hogy a kezdeményezés érvényességének második – területi – feltételét is teljesítse. Az MTI-hez eljuttatott közleményében az SZNT arra figyelmeztetett, hogy a halasztás egy javaslat, amelyet az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Közleményben üdvözölte a határidő kitolását az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) is.

A Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) szövetsége reményét fejezte ki, hogy “az EU intézményei, valamint a magyarellenes erők nem gördítenek akadályt a határidő meghosszabbítása elé, és így az elkövetkező hat hónapban összegyűlhet a kellő mennyiségű szignó az eddig hiányzó országokból is”.

A pártszövetség arra utalt, hogy a szabályzat szerint egy polgári kezdeményezés akkor érvényes, ha támogatására sikerül egy év alatt összegyűjteni egymillió aláírást, úgy, hogy az aláírások száma hét országban haladja meg az illető ország EP-képviselői számának hétszázszorosát. A nemzeti régiók polgári kezdeményezését több mint 1,2 millió EU-állampolgár támogatta, de

a küszöböt csak három országban: Magyarországon, Romániában és Szlovákiában sikerült átlépni.

Az EMSZ kijelentette: folytatják az aláírásgyűjtést, hogy akár kétmillió aláírással “hangsúlyosan és megkerülhetetlenül” helyezzék fel “az európai döntéshozók problématérképére” “a nemzeti régiók tudatos elsorvasztására törekvő állampolitikákat, valamint ugyanezen régiók megvédésének halaszthatatlan szükségszerűségét”.

A nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés

azt kéri, hogy az EU kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Biztosítsa e régiók számára az esélyegyenlőséget az EU-s pénzforrások elérésében úgy, hogy az unió átfogó, harmonikus fejlődése fenntartható legyen, és kulturális sokszínűsége is fennmaradjon.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk