Kész cirkusz


Érdekességek az Alpok-Duna-Adria adásában

Csütörtökön jelentkezik az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora. A nézők a félórában ipartörténeti, művészeti, kulturális természetvédelmi témákból kaphatnak ízelítőt.

A 34. évében járó Alpok-Duna-Adria televíziós együttműködésben a magazint minden ország azonos tartalommal, a saját nyelvén készíti el. A harmincperces adásokat a résztvevők kéthetenként sugározzák. A műsor január 28-án, csütörtökön változatos témákkal ülteti a televízió elé a közép-európai élet iránt érdeklődőket. A múlt század húszas éveiben „cipőkirálynak” nevezték Tomas Batát, a cseh iparost. Manufaktúrája az idők során a világ legnagyobb cipőipari vállalkozásává nőtte ki magát. A szülővárosában, Zlinben létrehozott iparváros mintájára – közülük egyet a horvátországi Vukovárban is – mindenütt hasonló ipar és lakótelepet építettek.

Néhány hete rendezték meg a világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléjét, a 11. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált, amelyre a földgolyó számos pontjáról érkeztek produkciók. A nemzetközi szakma érdeklődésére is számot tartó fesztiválon a tradicionális cirkuszművészeti számok mellett megjelentek az új, kortárs irányzatok is. Szlovéniában a lakosság egynegyede könyvtári tag. A ljubljanai Városi Könyvtár egységei mellett a távolabb élő olvasókról úgynevezett bibliobuszok gondoskodnak. Az egyik ilyen járathoz, a szlovén TV stábja is csatlakozott. Ismét felcsillant a remény a folyami gyöngykagylók fennmaradására. Ami az előzményeket illeti, már jó ideje az intenzív mezőgazdaság és a területek egyre sűrűbb betelepítése fenyegeti a gyöngykagylók populációját, az állományuk drámaian csökken. Egy nagyszabású országos projekt azonban úgy tűnik, megoldást kínál a problémára. A Trevisótól mintegy 40 km-re északra fekvő Coneglianóban működik Olaszország és Európa egyik legrégebbi, a XVIII. században alapított kádár műhelye. Egészen napjainkig a szakemberek meggyőződése az volt, hogy az egyes borfajták minőségét nagyban befolyásolja a tárolásra szolgáló hordók faanyagának származási vidéke. Az udinei egyetem kutatásainak köszönhetően a bor minőségére kiható további részletek is kiderültek. Szerkesztő: Sári Zsuzsa Adás: Duna (január 28., csütörtök 7.55*) Ismétlés: Duna World (január 28., csütörtök 16.40) mtva * kezdési időpontok: magyarországi idő szerint

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk