Időutazás? Okostelefont véltek felfedezni egy 150 évvel ezelőtt készült festményen


Érdekes dologra bukkant nemrégiben Peter Russell blogger egy müncheni utazása során. A figyelmét a 19. századi osztrák festő, Ferdinand Georg Waldmüller egyik képe keltette fel, aminek központi alakja egy lány. A lényeget a kezében kell keresni.

A festmény alapján első ránézésre úgy tűnik, mintha egy okostelefont fogna a kezébe, ami nyilván valóan lehetetlen, hiszen mint fentebb írtuk, a kép a 19. században, egész pontosan 1860-ban született. A LADbible szerint azonban sokan mégis úgy gondolják, egy okostelefon látható a képen.

Peter Russell viszont ennél jóval egyszerűbb magyarázatot adott a képre. A blogger szerint a képen nem egy okostelefon, hanem (minden valószínűség szerint) egy imakönyv látható – nyilatkozta a Motherboardnak. A szakember szerint a kép kapcsán sokkal érdekesebb az, hogy az emberek miként értelmezik.

© Ferdinand Georg Waldmüller


Az 1850-1860-as években az emberek azonnal felismerték volna a lány kezében látható tárgyat, hiszen az imakönyv olvasása teljesen hétköznapi dolognak számított. Már azonban ez a szokás eltűnt, helyette viszont ugyanebben a testhelyzetben, az utcán sétálva is az okostelefonunkat használjuk, emiatt pedig úgy értelmezzük, hogy a lány is ezt használta – úgy 150 évvel ezelőtt.

Nem ez volt az első festmény, amin okostelefont véltek felfedezni. Umberto Romano Settling című festményére augusztus végén figyelt fel a világ, amikor valaki felfedezte: az egyik indián épp egy szelfit készít.

© David Stansbury/United States Postal Service


Természetesen ez esetben is ugyanaz az értelmezés téveszti meg az embereket, mint Ferdinand Georg Waldmüller képénél. Szóval bármennyire is szeretnénk azt hinni, az időutazás nem létezik. Egyelőre.

hvg

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk