Sófalvi: Elkerülhetőek lettek volna a betonfal okozta balesetek Marosszentgyörgyön


Megint: gyalogost gázoltak Marosszentgyörgyön

Valós decentralizációt sürgetett Marosszentgyörgy elöljárója a Bukarestben zajló romániai községek polgármestereinek találkozóján.

Sófalvi Szabolcs azt mondta, elfogadhatatlan, hogy a települések lakóira közvetlen hatással levő ügyekben anélkül döntenek Bukarestben, hogy nem kérik ki a helyi önkormányzatok véleményét. Marosszentgyörgy esetében például ilyen a főút híressé vált betonfalának megépítése (amelyet a helyiek tiltakozása ellenére az országos útügy megépített és sok balesetet eredményezett), a Cinege tetői erdő „ritkítása” (amelyet a bukaresti hatóságok rendeltek el), vagy Marosvásárhely terelőútjának tervezése és építése, amelyben ugyanúgy nem vették figyelembe a helyi önkormányzatok véleményét.

Sófalvi szerint az is óriási gond, hogy a Marosszentgyörgyön tevékenykedő vállalkozók központi költségvetésbe befizetett adóinak még a fele sem kerül vissza a helyi költségvetésbe. A polgármester szerint az adóbefizetésekből származó pénzt így nem azokon a településeken költhetik különböző fejlesztésekre (pl. aszfaltozásra vagy közművesítésre), ahol ezek keletkeztek.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk