Varga Csaba felért a Fehér hegy csúcsára


Varga Csaba pénteken reggel felért a Dhaulagirira, ezzel elsőként hódított meg öt 8000 méternél magasabb hegycsúcsot az élő magyar hegymászók közül – közölte a Hazajáró turisztikai magazinműsor pénteken Facebook-oldalán.

A nagyváradi hegymászó romániai idő szerint pénteken reggel 7-kor hódította meg Nepálban a 8167 méter magas Dhaulagirit, ezzel a legtöbb nyolcezres hegycsúcsot – pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül – elérő élő magyar hegymászóvá lépett elő.

“De szép itt…”

– mondta telefonon Varga Csaba a Hazajárónak, miután felért a Dhaulagiri 8167 m magas csúcsára!

Elmondása szerint többen indultak útnak a 3-as táborból, de – a különböző mászó tempók miatt – egyedül érte el a Fehér hegy csúcsát. Csaba az út feléhez ért, szorítsunk neki, hogy biztonságban visszatérjen előbb a 3-as, majd az alaptáborba! – írták a Hazajáró közösségi oldalán.

Varga Csaba szeptember 12-én indult Nepálba, szeptember 17-én elérte a Dhaulagiri 4750 méteren fekvő alaptáborát. Akklimatizációs mászások után szeptember 28-án kezdte meg a csúcshódítást, a 7200 méteren fekvő 3-as táborból szeptember 30-án helyi idő szerint 23 óra körül indult a csúcs felé, amelyet 11 órás menetben ért el a hatalmas hóban – írta a Hazajáró.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk