Olvass te is! – könyvkuckók Csíkszereda központi parkjában


Könyveket rejtő, három kis faházikót állítottak fel csütörtökön Csíkszereda központi parkjában egy, az olvasást népszerűsítő kampány keretében.

Az ötlet Angliából származik, az ott nagy népszerűságnek örvendő Little Free Libraries, azaz Kis Ingyenes Könyvtárak kezdeményezést Csíkszeredában a Spektrum Oktatási Központ indította el az anyanyelven és más nyelveken való olvasás népszerűsítése érdekében.

A központ vezetője, Lázár Csilla szerint vannak olyan családok, amelyeknek nincs otthon könyvtáruk. Ezáltal ezeknek az embereknek is lehetőséget biztosítanak az olvasásra, akárcsak azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy könyveket vásároljanak.

“Az élethosszig tartó tanulás eszméjének a népszerűsítése a küldetésünk, és folyamatosan azon gondolkodunk, hogyan motiválhatnánk ebben a csíkszeredaiakat. Az interneten láttuk ezt az ötletet, nagyon jól működik nagyon sok európai városban” – mondta Lázár Csilla.

Két könyvkuckót a játszótér közelében helyeztek el, így miközben a gyerekek játszanak, a szülők kényelmesen olvashatnak a parkban.

A faházikókat a Tanulók Háza által szervezett rajztábor tanulói festették ki vidám színekkel.

A könyvkuckókban román, magyar és angol nyelvű könyvek vannak, és minden korosztály találhat kedvére való olvasmányt, könyveket, folyóiratokat.

A működési szabályzat egyszerű: Vegyél kölcsön egy könyvet, olvasgasd a parkban! Vagy vidd haza, majd hozd vissza, miután kiolvastad! Ha megtartanád vagy továbbadnád, hozz helyette egy másikat!

A kis könyvtárakat az oktatási központ kollégái fogják figyelni, és amennyiben csökken a könyvek száma, pótolni fogják egy helyi könyvesüzlet és könyvkiadó segítségével.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk