Magyar zászlók Sepsiszentgyörgyön: megbírságolták Antal Árpád polgármestert


5.000 lejre bírságolta meg a Kovászna megyei prefektus Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét, mert a felszólítás ellenére elutasította, hogy a március 15-e alkalmából kitűzött piros-fehér-zöld zászlók mellé kitegye a román trikolórt is.

A prefektus a jelképek és zászlók használatát szabályozó 1884/75-ös törvényre hivatkozik, amely szerint Magyarország zászlóját csak a román nemzeti lobogó mellé lehetne kitűzni.

Az 1994/75-ös törvény 7. cikkelye kimondja: más országok zászlaja csupán a román zászlóval együtt tűzhető ki a hivatalos látogatások, nemzetközi fesztiválok és rendezvények alkalmával a hivatalos épületeken, a helyi hatóságok által kijelölt helyeken.

A prefektus röviddel azután küldte el a felszólítást a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak, hogy kedden a város központját piros-fehér-zöld zászlókkal díszítették ki, az 1848-1849-es forradalom kitörésének 170. évfordulója alkalmából.

Válaszként a polgármesteri hivatal egy közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztat, hogy a március 15-i megemlékezésre készülve ‘a városközpontot magyar nemzeti színű szalagokkal, a Főteret magyar nemzeti zászlóval, illetve néhány utcát kokárdával díszítették’, ugyanakkor hangsúlyozza: ‘a kovácsoltvas oszlopokra függőlegesen elhelyezett magyar nemzeti szimbólumok nem Magyarország zászlói. A magyar nemzet zászlója nem ugyanaz, mint Magyarország zászlója’.

A közlemény emlékeztet, hogy a 2001/1.157-es kormányhatározat értelmében azon nemzeti kisebbségek, amelyek rendelkeznek országos szintű szervezettel, egyesülettel, saját rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is. ‘Ennek szellemében helyezte ki Sepsiszentgyörgy önkormányzata a magyar nemzeti színű szalagokat, kokárdákat, illetve zászlókat’ – írja a közlemény.

‘Az idei március 15-i rendezvény vendége és díszszónoka dr. Lázár János, Magyarország miniszterelnökségét vezető miniszter, az ő fogadására, kizárólag hivatalos látogatásának napján, vagyis március 15-én fogják kitűzni Románia zászlója mellé Magyarország zászlóját’ – fogalmaz a közlemény.

AGERPRES | Fotó: Háromszék

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk