Cirkusz a parlamentben is, jön a bizalmatlansági indítvány


A képviselőház előcsarnokában, majd plénuma előtt is tiltakoztak a Nemzeti Liberális Párt (PNL), valamint a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői, a Grindeanu-kabinet lemondását és előrehozott választásokat követelve.

A képviselők először az alsóház előcsarnokában gyűltek össze, ahol olyan jelszavakat kiabáltak, mint ‘Szégyen’, ‘Lemondani’. Egyesek közülük piros nyakkendőt tartottak a kezükben, amelyhez papírlapot erősítettek, ‘Mondjon le a kormány’ felirattal, mások ‘Előrehozott választások’ és ‘Szégyen’ feliratú papírlapokat mutattak fel.

A PNL és az USR képviselői a plénum előtt megismételték tiltakozó akciójukat. Az alsóház emelvényére összegyűlve azt kiabálták: ‘Tolvajok!’

Az ülést vezető szociáldemokrata képviselő, Gabriel Vlase felkérte a jegyzőket, hogy teremtsenek rendet, a tiltakozók pedig néhány perccel később abbahagyták a tüntetést.

A PNL és az USR bizalmatlansági indítványt nyújtott be a parlamentben

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselői A Grindeanu kabinet – a nemzettel dacoló kormány. Ne törvényesítsétek a lopást Romániában címmel bizalmatlansági indítványt nyújtott be szerdán a parlamentbe.

‘Ez az első fontos politikai lépés, amit az ellenzék ebben a válságos időszakban tesz, olyan időszakban, amikor a kormány rendeletekkel próbálja törvényesíteni a lopást. Mi arra számítunk, hogy kezdeményezésünket minden jóérzésű állampolgár támogatni fogja, és bízom benne, hogy minden törvénytisztelő képviselő megszavazza. Ez a törvényes lépés a kormány lemondatására és előrehozott választások kiírására’ – nyilatkozta a parlamentben Raluca Turcan, a PNL ügyvivő elnöke.

Hozzátette: bizalmatlansági indítványt 124 PNL és USR képviselő írta alá, és tárgyaltak a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselőivel is, akik azt mondták, hogy csatlakoznak az indítványhoz.

Aláírták a Népi Mozgalom Párt képviselői a bizalmatlansági indítványt

Aláírták a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselői a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt, és a következőkben a PMP-szenátoroktól is összegyűjtik az aláírásokat, jelentette be Raluca Turcan, a PNL ügyvivő elnöke.

Eugen Tomac, a PMP ügyvezető elnöke azt mondta, pártja azért csatlakozott a bizalmatlansági indítványhoz, mert a PMP ellenzéki párt a Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben, és reméli, hogy ezzel sikerül megfékeznie a PSD arra irányuló törekvéseit, hogy ‘minden normát és szabályt semmibe vegyenek’.

“Az, hogy többségben vannak, még nem jogosítja fel őket arra, hogy fittyet hányjanak a parlamenti procedúrákra. Bármilyen fontos is legyen egy törvény, nem lehet egy éjszaka alatt elfogadni, figyelmen kívül hagyva az állampolgárok elvárásait’ – vélekedett Tomac.

Turcan és Tomac megerősítették, hogy a bizalmatlansági indítványt egyelőre csak a PNL, USR és PMP alsóházi tagjai írták alá, ezt követően fog a szenátorok elé kerülni. Az RMDSZ-es képviselőkkel még nem beszéltek a dokumentum aláírásáról, tették hozzá.

“Nyilván beszélni fogunk az RMDSZ-esekkel is, és a PSD és ALDE-beli kollégákkal is, jóhiszemű emberekkel, akik azt akarják, hogy a politikusok egyenlőek legyenek az egyszerű emberekkel’ – tette hozzá Raluca Turcan.

Kelemen Hunor: Nem ismerjük a bizalmatlansági indítvány szövegét, nem kérték a támogatásunkat

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke azt nyilatkozta szerdán, hogy azok, akik kezdeményezték a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, nem kérték a szövetség támogatását, és arról, hogy megszavazzák-e, majd ‘a megfelelő pillanatban’ döntenek.

‘Nem ismerjük az indítvány szövegét. Nem kérték támogatásunkat az indítványhoz. Nem kerestek, majd döntünk a megfelelő pillanatban. (…) Még nincs itt a megfelelő pillanat’ – jelentette ki a parlamentben az RMDSZ szövetségi elnöke.

Hétfőn olvassák fel a parlamentben a bizalmatlansági indítvány szövegét

Február 6-án, hétfőn déli 12 órakor olvassák fel a parlament két házának együttes ülésén a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

A képviselőház és a szenátus házbizottságainak együttes ülésén az a döntés született, hogy az indítványt hétfőn ismertetik a törvényhozó testülettel, majd a parlament kitűzi az erről szóló vita és szavazás időpontját. A képviselőház házbizottságához közel álló források szerint erre két nappal az idei költségvetés elfogadása után fog sor kerülni.

A PNL és az USR parlamenti képviselői szerdán terjesztették be a parlamentbe A Grindeanu-kabinet – a nemzettel dacoló kormány. Ne törvényesítsétek a lopást Romániában című bizalmatlansági indítványukat.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk