Freedom House: Gyengébb a magyar demokrácia, mint a román


A közép-európai országok demokrácia-pontjainak alakulása 2007 óta. Infografika: Freedom House


A magyar demokrácia gyengébb, mint a bolgár és a román a Freedom House jelentése szerint: a 2016-os évet összegző Nations in Transit című kiadványban Magyarországot a régió utolsó helyén szerepeltetik a dokumentum szerzői.

A nonprofit nemzetközi szervezet hét mutató, többek között a kormányzás demokratikus minősége, a korrupció, a média függetlensége és a civil társadalom állapota alapján becsüli fel egyes országok demokrácia pontszámát. A jelentés 22 éve jelenik meg, 29 olyan országot vizsgálnak benne, amelyek a kilencvenes években mind diktatúrákból kilábaló, demokratikus átmenet útjára lépő országok voltak, Kelet-Közép Európától kezdve a Balkánon át Eurázsiáig.

A vizsgált hét területből Magyarország esetében ötnél állapított meg visszaesést tavaly a Freedom House: romlott a magyar állam teljesítménye a választási folyamatok, a civil társadalom, a független média, a demokratikus kormányzás és a korrupció esetében is. Két vizsgált területen, az önkormányzati kormányzás és az igazságszolgáltatás esetében nem történt változás 2015-höz képest.

444

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk