Hajnali Bokréták: egy népzenei mozgalomról a Hagyományok Háza és a közmédia közös műsorában


Gyöngyösbokrétások. Galgahévíz, 1940.

A Kossuth Rádió „Hajnali”- Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsora április második hetében a mára legendássá vált Gyöngyösbokréta mozgalommal foglalkozik.

A közmédia és a Hagyományok Háza közös kora reggeli műsora az április 9-én kezdődő hét minden napján a Gyöngyösbokréta mozgalomra emlékezik.

1931-1944 között augusztus 20. táján évente rendezték meg Budapesten a népzenei csoportok nagyszabású tánc-, ének- és játékbemutatóját. A népes közönséget vonzó rendezvényeknek köszönhetően több mint száz helyi csoport alakult, amelyek összlétszáma a négyezer főt is elérte.

Az idők folyamán a találkozó egyre jelentősebb folklórtörténeti eseménnyé vált: az 1943-as Gyöngyösbokréta próbáján többek között Kodály Zoltán is megjelent. A népzenetudós ajánlotta például – gyakorlati szempontból, a régies stílusú dalok hiteles előadása érdekében, – hogy a fellépők a kísérő zenében több népi hangszert: furulyát, citerát, dudát szerepeltessenek.

A találkozókon békésen megfértek az autentikus népzenei számok, s a kissé már városiassá érlelt feldolgozások. A legnagyobb eredménynek mégis az tekinthető, hogy több, addig ismeretlen tánc került elő. Ilyen volt többek között a kunszentmiklósi, kiskunhalasi, derecskei, perenyei verbunk, a halasi vőfélytánc, kondástánc, a kunszentmiklósi sapkatánc és süveges, a legénytánc vagy juhásztánc és a törökös. Az uszódiak, tápaiak, mikófalviak táncos csoportjai is a bokrétás találkozókon mutatkoztak be.

A Bokréta igazi társadalmi mozgalommá érett, de a kezdeményezésről megoszlottak a vélemények: egyesek a kulákmozgalom részének tartották, mások a háború felé sodródó Európában a magyarság összetartozásának szép példáját látták benne.

Ma már tudjuk, hogy a Gyöngyösbokrétát nem lehet egyetlen kategorikus jelzővel leírni: meg kell becsülnünk azoknak a lelkesedését és elhivatottságát, akik hosszú időn át őrizték hagyományaikat, sőt azt élményt adóan be is tudták mutatni. Nem szabad megfeledkezni a szervezőről, Paulini Béla újságíróról sem, aki ugyan gyakran a hatalom ízléséhez igazította elképzeléseit, de alapjában önzetlenül, és sokszor nehéz kompromisszumok árán szervezte meg a találkozókat.

A hallgatók a történeti és szakmai áttekintés mellett az Utolsó Óra népzenei gyűjtéssorozatból a hevesi banda felvételeivel ismerkedhetnek meg.

Szerkesztő-műsorvezető: Pénzes Géza
Társszerkesztő: Biri Elvira
Adás: Kossuth Rádió (minden reggel 4.03*)
A műsor interneten elérhető: www.mediaklikk.hu/mediatar/

Dr. Csermák Zoltán

* magyarországi idő szerint

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk