Törvénytelenül kerültek ki a kétnyelvű utcanévtáblák?


Feljelentést tett a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblák miatt a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) Maros megyei parlamenti képviselője.

Dan Tănasă törvénysértést feltételez a főtéren megjelent feliratok kihelyezésében. A politikus szerint egy jogerős bírósági ítélet két éve hatályon kívül helyezte a marosvásárhelyi tanács kétnyelvű táblákról szóló határozatát. A mostani akciót pedig szerinte nem előzték meg a szükséges törvényes lépések.

Soós Zoltán polgármester szerint Marosvásárhely lett Dan Tănasă “újabb túlélési helyszíne”. Ő és társai abból élnek, hogy szítják a nemzetiségek közötti feszültséget, idézte az MTI a város vezetőjének reagálását az AUR képviselőjének állásfoglalására.

“Mi nem fogunk ettől elállni, ha kell hozunk újabb tanácshatározatot, amely alapján folytatjuk a kétnyelvű táblák kihelyezését, hiszen ez a normalitás Marosvásárhelyen. Sok erdélyi településen vannak kétnyelvű utcanévtáblák. Gondolom, hogy nem lesz semmi jogi akadálya annak, hogy ezt itt is megvalósítsuk”

– jelentette ki a polgármester.

A Városháza egy több éve érvényben levő tanácshatározat alapján látott hozzá az utcanévtáblák lecserélésének. A kék színű táblákon felül románul, alul pedig magyarul szerepel fehér betűkkel az utca neve, és a tábla jobb oldalán azt is feltüntették, hogy milyen házszámok találhatók a következő utcasarokig.

A feliratok azonban csak közelről olvashatóak, mert nagyon kis karakterekkel tüntették fel az elnevezést.

  • Fotó: Dan Tănasă közösségi oldala
Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk