Tisztességtelen amerikai ajánlat? Magukénak akarták a koronavírus-oltást


Gyorsan haladnak a koronavírus terjedését megelőző oltás kifejlesztésével. Egy németországi biotechnológiai cég, a Mainzban működő Biontech hétfőn bejelentette, hogy már áprilisban elkezdődhetnek a szer klinikai vizsgálatai, amely a remények szerint immunizálja majd az emberi szervezetet, és megelőzi a Covid-19 fertőzéseket, írta a Handelsblatt című német lap.

Az oltás előállítása egy globális program részeként történik, amelyben német oldalon a tübingeni Curevac biotechnológiai vállalat vesz még részt, illetve Kína, az Egyesült Államok és más európai országok is partnerek. A Biontech azt is bejelentette, hogy szorosan együttműködik a kínai Fosun Pharma céggel, amely 44 millió eurót különített el a kutatások finanszírozására. Együtt szeretnék tovább fejleszteni a Biontech BNT162 szert a a sanghaji székhelyű vállalattal.

A Handelsblatt összeállítása szerint az amerikai elnök megpróbált országa javára kizárólagos felhasználási jogot szerezni a oltóanyagra. Donald Trump állítólag egy milliárd dolláros ajánlatot tett a Curevac társaságnak, miután a vállalat vezérigazgatója a hónap elején bemutatta a Fehér Házban az oltások fejlesztésében elért eredményeket. Az amerikai kormány állítólag még a német társaság felvásárlását is fontolgatta, a tübingeni vállalat azonban elutasította az USA ajánlatait.

Fotó: Handelsblatt

A történtek felháborodást váltottak ki Berlinben. A Curevac témája felkerült a szövetségi kormány koronavírus-válságkezelő törzse hétfői ülésének napirendjére. A Handelsblatt szerint a németek határozottan az országban akarják tartani az oltások fejlesztését – akár pénzügyi támogatással is. A Curevac alapítója, Dietmar Hopp elmondta, az oltást az egész világ javára szeretnék kidolgozni, és annak nem csak az egyes régióknak kell rendelkezésére állnia.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk